Att preppa genom odling!

Det är oroligt i värden, det är ett pågående krig i Europa, det pratas på nyheterna om att Sverige kanske är hotat. Vi blir uppmanade att ha ett lager av mat, vatten och annat nödvändigt hemma för att klara en vecka utan att gå till affären eller kanske utan el.

Sverige har nästan ingen livsmedelsberedskap, matvarorna i affären räcker kanske en vecka om det blir stopp i transportsektorn. Att i fredstid utan kris börja att odla eller skala upp sin odling är ett bra sätt att förstärka landets, och sin egen, livsmedelssäkerhet. Att kunna inspirera andra till att göra det samma så klarar vi en kris mycket bättre.

Att odla sina egna grönsaker, bär och frukt för att sen ta till vara på dem och förädla dem för att kunna spara över vintern, gärna utan frys, är ett otroligt bra sätt att preppa.

Det finns flera sorters grönsaker som fungerar utmärkt att spara som torkade tex bönor och torkningen kan tas till nästa nivå med en enkel torkmaskin. Det finns andra som håller sig som de är potatis är nog det bästa exemplet på det. Bär kan enkelt konserveras genom att koka sylt. Kokkonservering är lite mer avancerat och tryckkonservering är steget mer komplicerat ändå.

Att ha ett lager med egenproducerad mat är inte bara praktiskt utan det gör att du känner sig rik, att bara kunna öppna skafferiet och plocka fram det som behövs till matlagningen, utan att behöva springa/åka till affären.

Jag ska försöka att inspirera dig till att vilja bli mer självförsörjande och se till att du är beredd om det blir en allvarlig kris i Sverige. Att det för dig blir en utmaning att odla så mycket som möjligt själv för att sen ta vara på det så att du har lagrad mat för lång tid. Att utnyttja växter som tål kyla för att förlänga säsongen, som färska blad att skörda även på den kalla årstiden.

Ett gäng organisationer tex FOBO, (Föreningen för Organisk Biologisk Odling) Omställningsnätverket och Koloniträdgårdsförbundet mfl har startat ”Potatisuppropet” för att fler ska börja odla potatis för att stärka sin egna men även landets livsmedelssäkerhet

Odla en variation av grönsaker

Lämna en kommentar